вівторок, 11 жовтня 2022 р.

10 жовтня - День психічного здоров'я

    229-й день війни з росією за нашу незалежність. Українці вистояли ще один день! Не віддамо свою землю ворогові і надалі. Але нервова система багатьох уже починає давати збої. Первинний запас міцності, що дозволяв кожному з нас мобілізуватися і тримати себе в руках, вичерпався. Війна б'є по психіці кожного і дуже важливо в цей час зберегти своє ментальне здоров'я та не піддатися психологічному саморуйнуванню.

Яке рішення?
Говорімо одне з одним, підтримуймо одне одного, всіляймо в одне одного надію й віру в перемогу. Ми сильніші і впевненіші, коли зберігаємо спокій, робимо кожен свою справу. Ми дієздатні, коли володіємо собою. А для того, щоб це в нас виходило — варто дослухатися порад психологів.
Як це працює?
Війна складається не тільки з бомбардування і відкритих боїв, а й з інформаційно-психологічних атак. Ми вже пережили всі стани діяльності психіки. І зараз велика кількість людей відчувають виснаження.
Попередній стан — ейфорія, яка підкріплювалася дикою ненавистю до ворога і невичерпною гордістю за нашу армію. Під час ейфорії українці по максимуму об'єдналися, згуртувалися, зарядилися бойовим духом. Могли не спати, не їсти і функціонувати на всю бойову готовність. Як пояснюють психологи, для мозку енергетично важко перебувати постійно в такому стані. Тому він і вмикає для себе функцію захисту — люди почуваються тотально виснаженими, відчувають розпач і ознаки депресії.
"В стані війни кожен з нас може переживати різні емоційні стани, — говорить психологиня Ольга Шабловська. — Зараз нормально відчувати страх, безпорадність, тривогу. Для людей, які перебувають у стані війни можуть спостерігатися перепади настрою, неможливість відчувати позитивні емоції, байдужість до того, що раніше приносило задоволення. Люди можуть плакати, агресувати або бути в стані "ступору". Ці стани можуть змінюватися, відступати і наступати знову".
Зараз нам усім необхідно зберігати працездатність і тверезий розум, щоб пережити те, що відбувається. У хаосі поточних подій зберегти себе — це перше завдання.

Немає коментарів:

Дописати коментар